"Må hentes" Om frigjøring, slep og transport.

Frigjøring fra fortøyningene

Kjettingene som bryggen er fortøyd med er sjaklet inn på øyebolter. Det kan være vanskelig å få sjaklene opp og hvis det ikke går må de kappes. På sjøsiden må kjettingen som er festet under bryggen i alle fall løftes for å løse de fra tauene ut til ankerne. For å få til dette må vi ha en båt med kran og det kan jeg kan gjøre avtale med en båt med kran.


Arbeidsbåt med kran


Flytebryggen under slep

Bryggen akkurat slept på plass i 2016


Kjettingene må løftes klar av vannet for å løse sjakklene eller kappe de dersom de sitter

Slep

For å slepe denne bryggen trenger man er båt med betydelig maskinkraft. Snekke er ikke å anbefale. Hvis noen har kontakter i oppdrett har de arbeidsbåter som egner seg. Ellers finnes det slepebåter langs kysten som Stad sjøtransport https://www.tugs.no/en/ De har kontor i Florø og har en slepebåt liggende i Kjelkeneset. Se kartet over Gulen. Kjelkenes er merket med en rød prikk.


Landtransport

Bryggen veier 15-20 tonn og den må derfor på en semi. Den er like lang som en 40´ container. Den er også for tung til at en lastebilkran kan løfte den. Alternativer er da en mobilkran.

Rent praktisk må bryggen etter at den er løst fra fortøyningene slepes til Kjelkenes der det er en ferjekai. Det må ordnes med mobilkran, f.ex fra Førde kranutleie https://fordekran.no/ Jeg var i kontakt med de og de antydet ca 4 timer (frem og tilbake samt klargjøring og løft) Ca 1500 per time +MVA
Det er ikke vanskelig å få tak i en trailer, det er verre å finne en som skal samme veien og som kjører tom. Jeg har brukt Bortheim Transport i Florø og er godt fornøyd. https://www.bortheim.no/
Når traileren kommer frem må det igjen til en mobilkran på en egnet kai samt sleping til stedet og fortøyning. Det siste må være klar før bryggen slepes på plass.

Fraktebåt

Et alternativ kan være å få bryggen på en fraktebåt. Det mange slike langs kysten. Her i fjorden ser jeg ofte båter fra Wilson som er i Svelgen og henter last. Kan sjekkes ut som et alternativ. Det må til noe koordinering med å løse fortøyninger og få brygga på plass et sted hvor den kan lastes på. (Svelgen/Florø) Hvis båten har en skikkelig kran kan den kanskje løftes rett fra vannet, men dette er jeg i tvil om. Den må sikkert fraktes til en kai for lasting.















Comments